Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд на Република

...
Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд на Република
Коментари Харесай

Гешев атакува в КС текстове от правилника на парламента

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд на Република България искане за оповестяване на противоконституционност на чл.24 и на част от член 86, ал.1 и ал.4 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС). Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.
Още при чуването си  в Народно събрание на 19-и август, основният прокурор се закани да нападна текстовете в Народно събрание


В настояването се сочи, че двата члена опонират на наредбите на Конституцията за правилото на разделяне на управляващите и независимостта на правосъдната власт. 

Съгласно член 24 от ПОДНС „ минимум един път на всеки три месеца “ в Комисията по конституционни и правни въпроси на Народно събрание се организира разискване с присъединяване на основния прокурор по отношение на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи. Това обвързване е планувано единствено за основния прокурор, само че не и за ръководителите на висшите съдилища, което слага въпроса за равнопоставеността сред другите органи в правосъдната система и за пропорционалността на нормата, показват от прокуратурата.

Другата наредба – на член 86, ал.4 и ал.1 от ПОДНС в частта относно  отправянето на рекомендации и доклад за осъществяването на рекомендациите към прокуратурата също „ уголемява “ и добавя по неприемлив метод наредбата на чл.84, т.16 и на чл.117, ал.2 от Конституцията.

" Приравняването на орган на правосъдната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под директен парламентарен надзор, е неприемливо нарушение на салдото сред управляващите и противоконституционно нахлуване на законодателната власт в пълномощия, дадени от Конституцията на органи насъдебната власт ", допълват оттова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР